Znamenitosti Beograda

Ada Ciganlija

Plaža Ada Ciganlija nalazi se na dugom rečnom ostrvu četiri kilometara od ušća Save u Dunav. Oblast je zaštićena kao nacionalno blago od 1821 što je ostala do danas. Ovo je popularna lokacija za bicikliste i ljubitelje vožnje na rolerima, zahvaljujući dugoj stazi koja opasava čitavo jezero reke Save.
U oblasti postoji mnogo kafea i restorana gde posetioci mogu uživati osobito leti jer Ada ima svojevrsnu “mikro-klimu” zahvaljujući kojoj su temperature leti i do par stepeni niže nego u ostatku grada. Ovde takođe možete naći mnoge sportske centre. Uopšteno Ada Ciganlija je poznata kao sam centar velikog broja sportskih aktivnosti u Beogradu, a neki od ređih sportova u Srbiji su dostupni samo ovde. Između ostalih, ovde se nalaze i tereni za tenis, odbojku, odbojku u pesku, vaterpolo, košarku, fudbal, ragbi, pejntbol, staze za vožnju biciklama ili rolerima, veštačke staze za skijanje i snoubording, mesta za pecanje, centri za vožnju kanua, šah, veslanje i mnoge, mnoge druge aktivnosti.
Zanimljiva činjenica je da iako Ada postoji blizu samog centra najvećeg grada u Srbiji, njen najveći deo čini šumovita oblast u kojoj čak živi i divljač kao što su lisice, zečevi i srne, kao i obične i ređe vrste ptica. Najpoznatiji su retki pigmejski kormorani koji zime u Srbiji i to u velikom broju. Ljubitelji pecanja se takođe ovde mogu pronaći, u “Ada safariju”, oblasti koja je posebno prilagođena za pecanje uz dozvolu.

 

Pogledajte ostale znamenitosti Beograda

Rezervišite Segway turu, uštedite vreme i upoznajte Beograd!
IMG_0024 - Belgrade Segway Tours - SegwayBeograd
Foto: Belgrade Segway Tours
IMG_0025 - Belgrade Segway Tours - SegwayBeograd
Foto: Belgrade Segway Tours