Znamenitosti Beograda

Hram svetog Save

Danas poznat kao jedna od najvećih pravoslavnih crkvi na svetu, hram svetog Save nalazi se na Vračarskom platou u centru Beograda. Ova lokacija važna je ne samo zbog hrama, već i u istoriji kao mesto na kome je Sinan Paša spalio mošti svetog Save, osnivača srpske Pravoslavne crkve. Danas ovaj hram je jedna od najmonumentalnijih građevina Beogradskog pejzaža, ali do te tačke je došlo tek posle izuzetno dugog i mučnog perioda izgradnje.
Građenje hrama nije otpočeto do čitavih 40 godina pošto su izrađeni originalni planovi i koncepti za njegovu konstrukciju. Izgradnja je zvanično počela 10. maja 1935. godine. Projekat je međutim ponovo odložen na neizvesno vreme 1941. godine, a zatim ponovo nastavljeno 1958. Za zemlju koja se i dalje oporavljala od Drugog svetskog rata, to je bio gotovo beznadežan poduhvat.
Tokom izgradnje koja je i sama po sebi bila otežana, jedan od najvećih izazova bilo je postavljanje bronzanog svoda i krsta koji su težili oko 4000 tona. Samo podizanje krsta koji je morao da bude igrađen na licu mesta trajalo je 40 dana. Izgradnja je nastavljena potpomognuta javnim donacijama i bila je uglavnom završena 2009 godine, posle preko 74 godine izgradnje. Čak i danas unutrašnjost hrama je prilično nedovršena što se tiče ikona i dekoracija.

 

Pogledajte ostale znamenitosti Beograda

Rezervišite Segway turu, uštedite vreme i upoznajte Beograd!
Hram-Svetog-Save - Pavle Kaplanec - SegwayBeograd
Foto: Pavle Kaplanec
Spomenik-Svetog-Save - Pavle Kaplanec - SegwayBeograd
Foto: Pavle Kaplanec