Znamenitosti Beograda

Muzej avijacije

Ovaj mali ali jedinstveni muzej nalazi se u neposrednoj blizini Nikola Tesla aerodroma u Beogradu, na oko pet minuta laganog hoda od glavnog terminala. Zgrada ima jedinstven dizajn u staklu a unutra se mogu naći razne zanimljive atrakcije i izložbe. Muzej poseduje odličnu kolekciju letelica koje su nekada propadale vojsci, kao i olupine američkih F-117 “Nighthawk” i F-16 “Fighting Falcon” letelica koje su oborene za vreme Nato bombardovanja 1999. godine.
Pored kolekcije letelica, muzej takođe poseduje veliku kolekciju udžbenika, dokumenata, fotografija, radara i projektila kao i razne aeronautičke opreme i drugih artikala. Zanimljiva lokacija za posetiti, ne samo za entuzijaste za avijaciju već i za bilo koga ko želi da nauči nešto novo.
Jedna zanimljivost vezana za muzej je ta da i dalje čuva prvi artifakt od koga je potekla čitava njegova kolekcija, a koji je potekao sa olupine jednog od prvih aviona koji su ikada leteli u Srbiji 1911. godine. Nepunih šest meseci pošto je Subotičanin Ivan Sarić konstruisao i leteo prvim avionom u Srbiji, pilot Edvard Rusjan otisnuo se iznad Kalemegdanske tvrđave. Tog dana vremenski uslovi bili su loši i snažan vetar učinio je da se jedno od krila raspadne što je dovelo do rušenja letelice i tragične smrti njenog pilota.
Taj događaj posmatrali su mnogi Beograđani, među kojima i učenici Prve beogradske gimnazije, a jedan od njih bio je Strahinja-Bane Nušić, sin našeg poznatog komediografa. Nušić-mlađi je uzeo deo rebra sa krila palog aviona i čuvao ga čitavog života, uvek tvrdeći da će jednoga dana mnogo da vredi u muzeju, što se zaista i obistinilo.

Pogledajte ostale znamenitosti Beograda

Rezervišite Segway turu, uštedite vreme i upoznajte Beograd!
Muzej-vazduhoplovstva-Milena-Arsenić-3 - Milena Arsenić - SegwayBeograd
Foto: Milena Arsenić
Muzej-vazduhoplovstva-Milena-Arsenić-4 - Milena Arsenić - SegwayBeograd
Foto: Milena Arsenić
Muzej-vazduhoplovstva-Milena-Arsenić-6 - Milena Arsenić - SegwayBeograd
Foto: Milena Arsenić