Znamenitosti Beograda

Narodno pozorište

Ovo je jedno od najstarijih pozorišta u Srbiji koje i dalje radi. Nalazi se u samom centru grada, na trgu Republike na mestu gde se nekada nalazila Stambol kapija. Pozorište nudi programe u obliku baleta, drame i opere. Priča njegovog otvaranja je duga i neizvesna – prvi napori ka tom cilju počeli su još u 1842. godini kao ništa više do ideja, a dovršeni su kada se pozorište otvorilo na tom mestu 1869. godine. Princ Mihajlo Obrenović je lično naložio rušenje Stambol kapije i izgradnju pozorišta kao simboličan gest u kome je simbol opresije zamenjen simbolom napretka. Danas pozorište poseduje dve sale: glavnu koja je grandiozna hala na tri nivoa i na njoj se održavaju opere, drame i baleti i salu Raša Pavlović koja se koristi za manje drame.
U narodnom pozorištu neguju se razne izvođačke umetnosti. Posetioci mogu uživati u operama, predstavama i drugim vrstama perfomansa. Vredi reći da je operski ansambl pozorišta veoma star – sa izuzetno dugom tradicijom koja ima korene još u 1919. godini.
Ovo pozorište je oduvek bilo značajno za istoriju i kulturu Beograda kao poznato i omiljeno mesto među njegovim građanima. Za vreme jednog od težih trenutaka u istoriji Beograda, NATO bombardovanja, Narodno pozorište otvorilo je vrata javnosti i održavalo predstave svake večeri za simboličnu cenu od jednog dinara.

Pogledajte ostale znamenitosti Beograda

Rezervišite Segway turu, uštedite vreme i upoznajte Beograd!
Narodno-pozoriste-Pavle-Kaplanec - Pavle Kaplanec - SegwayBeograd
Foto: Pavle Kaplanec