Znamenitosti Beograda

Skadarlija

Ovo je jedinstvena oblast u Beogradu koja se godinama trudi i uspeva da očuva “starogradski” duh Beograda. Nalazi se blizu Narodnog pozorišta i nekada je bila omiljeno sastajalište za umetnike iz svih oblasti: glumce, pisce, slikare i sve slične profesije. To su bili ljudi slobodnog duha naklonjeni uživanju i dugim filozofskim debatama za ručkom u kafanama ove ulice. Taj jedinstveni duh je očuvan sa velikom pažnjom do dan danas – ulica je i dalje popločana kaldrmom koja je nekada prekrivala čitav Beograd, zidovi zgrada su živopisno oslikani a uveče sve kafane i restorani se otvore i osvetle čitavu ulicu fenjerima u svojim baštama.
Na samom kraju Skadarlije nalazi se oblast poznata kao “atrijum”. Najveći deo atrijuma zauzima pivara koja je nekada bila u posedu jedne od Beogradskih najuticajnijih porodica – Bajloni porodice, po kojima je i obližnja pijaca dobila naziv. Tada je pivara proizvodila takozvano “Aleksandar” pivo koje je bilo jedinstveno po tome da je voda za njegovu proizvodnju dolazila iz termalnog izvora u zadnjem dvorištu pivare. BiP proizvođač piva je jedno vreme došao u posed pivare, međutim ubrzo potom je zatvorena. Još jedna zanimljivost je da se ispod pivare nalazi kompleks laguma (podzemne galerije i katakombe). Nekada su se koristile kao skladišta, međutim danas su napuštene i određene za rušenje.
Današnja Skadarlijska ulica je ne samo i dalje lepa i bogata starogradskim duhom, već i dom nekih od Beogradskih najpoznatijih hotela i restorana. U njoj redovno možete naići na trubačke i druge bendove koji, odeveni u narodnu nošnju, izvode tradicionalnu starogradsku i narodnu muziku.
Postoji staro sujeverje da je u ovoj ulici lako da polomite leđa. Međutim ne bojte se – to je samo stara šala koja je nastala iz činjenice da se u prošlosti mnogi pijani glumac skotrljao niz kaldrmisanu padinu posle čitave večeri slavljenja uspešne predstave sa kolegama.

Pogledajte ostale znamenitosti Beograda

Rezervišite Segway turu, uštedite vreme i upoznajte Beograd!
Dorćol-Skadarlija-3-Milena-Arsenić - Milena Arsenić - SegwayBeograd
Foto: Milena Arsenić