Znamenitosti Beograda

Trg Republike

Glavni trg Beograda i najpoznatije sastajalište za Beograđane, ovo je tačka u kojoj se spajaju neke od najpoznatijih lokacija u gradu. Nalazi se odmah na početku Knez Mihajlove ulice koja vodi pravo do Kalemegdanskog parka, preko puta trga stoji Narodno pozorište, na sredini trga nalazi se poznati spomenik knezu Mihajlu, tu se takođe ukrštaju mnoge važne autobuske i trolejbuske linije, sijaset prodavnica, restorana i kafea se ovde nalazi i uopšteno ovo je veoma živopisno i aktivno mesto.
Trg kakav postoji danas je prvo sagrađen na mestu porušene Stambol kapije koja je uklonjena 1866. godine. Iako je kapija bila prelepo zdanje koje su sagradili Austrijanci i tada važila za najlepšu kapiju u Evropi, a da ne pominjemo da su se tu ukrštali putevi za Carigrad, kapija je takođe bila simbol opresije srprskog naroda i brzo po oslobođenju je bila porušena.
Princ Mihajlo Obrenović naredio je da se kapija ukloni i na njenom mestu podigne Narodno pozorište, čime je simbol opresije bio zamenjen simbolom napretka.
Ipak i pošto je trg oformljen, ipak je ta oblast dugo vremena bila zapuštena. Urbanizacija te oblasti počela je kada je tu sagrađen danas legendarni spomenik knez Mihajlu.

Pogledajte ostale znamenitosti Beograda

Rezervišite Segway turu, uštedite vreme i upoznajte Beograd!
Trg-Republike-i-spomenik-Knezu-Mihailu-1-Pavle-Kaplanec - Pavle Kaplanec - SegwayBeograd
Foto: Pavle Kaplanec
Trg-Republike-i-spomenik-Knezu-Mihailu-3-Pavle-Kaplanec - Pavle Kaplanec - SegwayBeograd
Foto: Pavle Kaplanec
Trg-Republike-i-spomenik-Knezu-Mihailu-4-Pavle-Kaplanec-copy - Pavle Kaplanec - SegwayBeograd
Foto: Pavle Kaplanec