Znamenitosti Beograda

Kalemegdanski park i tvrđava

Kalemegdan je poznat u narodu kao “srce Beograda” i to ne bez razloga. U mnogo navrata u toku istorije reči “odbrana Beograda” odnosile su se samo na mali prostor zaštićen unutar zidova ove tvrđave koja, iako su joj temelje postavile još rimske legije, i dalje stoji do danas. Ova oblast je u kritičnim trenucima svih sukoba obično predstavljala poslednju liniju odbrane protiv osvajajućih snaga, a sve to zahvaljujući svom strateški snažnom položaju na samom ušću dveju velikih reka – Save i Dunava.
Danas, ova oblast predstavlja mnogo stvari za mnogo ljudi. Kalemegdan je popularna oblast za rekreaciju, prelep vidikovac odakle možete uživati u pogledu na reke i nadasve mesto koje odiše istorijom iz svakog kutka. Samo ako se prošetate zidinama tvrđave ne možete a da ne naiđete na sijaset spomenika, skulptura i građevina a sve dok uživate u prelepom okruženju i miru i tišini.
Kalemegdanska tvrđava nekoliko puta u toku istorije bila je osvajana i uništavana, da bi onda ponovo bila izgrađena još snažnija nego ranije. Geografski podeljena je u nekoliko oblasti: Donji grad (oblast na padini koja se pruža ka rekama). Gornji grad koji je danas lepo šetalište bogato zelenilom. Pored mnogobrojnih spomenika i skulptura ovde se nalaze i nekoliko sportskih terena, od kojih su teniski i košarkaški najomiljeniji. Mali kalemegdanski park nalazi se u istočnom delu tvrđave i tu se nalazi beogradski Zoološki vrt. Na kraju tu je i Veliki kalemegdanski park u južnom delu i on je jedna od najpoznatijih promenada u gradu. Između ostalih atrakcija ovde možete posetiti Vojni muzej, muzej lova i šumarstva, spomenik zahvalnosti Francuskoj i mnoge druge zanimljivosti.

Pogledajte ostale znamenitosti Beograda

Rezervišite Segway turu, uštedite vreme i upoznajte Beograd!
011-info-Foto-Pavle-Kaplanec-20-deo - Pavle Kaplanec - SegwayBeograd
Foto: Pavle Kaplanec